Mengenal Pertanian Organik (Natural Farming) Negeri Tetangga

Mengenal Pertanian Organik (Natural Farming) Negeri Tetangga

Kandungan nutrisi dalam bahan bahan pupuk dan menghindar kerusakan lingkungan dan penyakit lingkungan di kemudian hari. nilai dari pertanian organik atau Natural Farming oleh Nurwahidah Hambali (seorang ahli pertanian mengungkapkan. (dengan penambahan dari saya seorang fakir dalam pertanian)

MOL Kangkung, kremah, kipahit, babadotan, jukut (rumput), serta sayuran lainnya (FPJ)
  • Jenis tanaman yang tumbuh dengan cepat,
  • dalam akar banyak mengandung unsur mikro dan bakteri penyubur dan penggembur tanah, serta bakteri yang bersimbiosis untuk mengikat unsur NPK alam yang alami.
  • dalam dedaunan mengandung zat anti bakteri dan anti terhadap hama atau racun untuk hama.
  • Gibberellin, auxin and cytokinin - hormon ransang pertumbuhan, dengan kata lain zat perangsang tumbuh.
  • cara yang mudah adalah dengan memfermentasikan dalam MOL lalu siramkan pada tanaman & siram tanah untuk tanaman tumbuh & cepat membesar. 
MOL Buah, batang, bonggol Pisang, kelapa, aren, pinang, dan buah-buahan (FFJ)
  • banyak bakteri pengikat K dan P.
  • Mengandungi K tinggi,
  • pengisi rasa manis pada buah
  • ada hormon etilena dan giberin serta sitokinin. berfungsi untuk pengisian bulir dan pematangnya alami.
  • Memacu pembungaan dan pembuahan tanaman,
  • Tingkat kualitas buah,
  • Makanan supplement ternak dan perikanan.
  • contoh MOL bebasis buah dan bunga, termasuk booster.
MOL Sisa Ikan, keong, bekicot, air rebusan (kaldu), Mecin, air basuhan ikan atau daging, jeroan binatang, darah, tikus, dsb (FAA)
  • Sumber N yang baik untuk tanaman,
  • merupakan Asam amino yang bagus untuk tanaman.
  • perombakan tanah dan membuka rongga-rongga tanah sehingga air bisa terserap sempurna dan disimpan dalam tanah. dengan kata lain juga bisa menyuburkan tanah.
  • dahulu ramuan ini disebut pupuk super membuat tanaman jadi cepat tumbuh dan besar.
  • Memacu pertumbuhan awal tanaman,
MOL Kulit Telur, hama yang difermentasi, cangkang keong dan bekicot, batang bayam duri, dsb  (Ca.P)
  • Calcium carbonate, P, Mg, trace Na, K, Zn, Mn, Fe, Cu,
  • siram semasa mula berbunga,
  • meningkatkan sistem immun tanaman terhadap penyakit dan hama.
  • Putik buah lekat ditangkai & tingkat kualiti buah.
  • salah satu cara Kulit telur ayam atau burung, digoreng/dibakar sehingga kuning keperangan dan direndam bersama cuka asli/nipah selama 1 bulan
MOL Tulang (P.Ca)
  • Tulang dibakar hingga putih dan direndam dengan cuka asli/nipah selama 1 bulan
  • Phosphoric acid,
  • Untuk pertumbuhan yang baik,
  • Sembur pokok muda hingga hendak berbunga,
  • Merangsang pembungaan,
  • Tingkat hasil tanaman.
Kandungan Air Laut
  • Mengandungi sodium, mineral & micronutrient.
  • Merangsang metabolisme tumbuhan,
  • Pokok jadi kuat melawan penyakit,
  • Buah jadi lebih manis.
OHN -Kawalan Tanaman
  • Penghindar serangga perosak,
  • Kawalan penyakit bakteria & kulat.
  • Kamcui:Tongkui:Kulit kayu manis:Bawang putih:Halia
  • Kombinasi pada kadar 2:1:1:1:1
  • Menjaga kesihatan pokok disemua peringkat pertumbuhan.
OHN Bawang Putih
  • Penghindar serangga perosak,
  • Mengandungi antibiotik & antifungal allicin dalam bawang putih segar,
  • Melawan bacteria, virus, kulat, parasit,
  • Sembur pokok / siram ke tanah.
  • Ekstrak dengan nira 12-jam beri lebih ‘power’.
OHN Halia, air kelapa, dan sebagainya...
  • Ekstrak dengan nira 12-jam beri lebih ‘power’.
  • Essential oil sesquiterpenes, Capsaicin menghindar serangga perosak,
  • Anti-bakteria & anti-fungal,
  • Ekstrak dengan nira 12-jam beri lebih ‘power’.
OHN Kulit Kayu Manis
  • Mengandungi coumarin,
  • Antiseptik – antibakteria, anti-fungal,
OHN Tong Kui (Angelica acutiloba)
  • Guna bahagian akar,
  • Mengandungi coumarin,
  • Pahit,
  • Anti-bakteria.
OHN Kam Cui (Glycyrrhiza uralensis )
  • Akar, Rasa manis 50x gula,
  • Mengandungi glycyrrhizin,
  • Anti-bakteria
Cuka Nira (HERBISIDA ORGANIK)
  • Anti-fungal – powdery mildew, dll.
  • Matikan rumput muda.
Membuat Cuka Beras
Cara membuat cuka beras bagi menggantikan cuka nipah atau cuka yang terdapat di kedai.
  • Dedak beras campur dengan beras hancur pada kadar 1;1. Kukus dan sejukkan
  • Tambah ragi dan simpan selama 2 hari
  • Tambah air 85% dari jumlah nasi tadi
  • Selepas 2 hari ada buih dan bau manis
  • Selepas 5 hari alkohol terbentuk
  • Selepas 10 hari jadilah cuka
SEMOGA BERMANFAAT